• +(371)
  • 25156768

Bērnu zobārstniecība darbojas kā pastāvīga stomatoloģijas nodaļa, kas rūpējas par bērnu un pusaudžu mutes dobuma ārstēšanu un slimību profilaksi.

            Vecāki lieliski zina, cik reizēm grūti pierunāt bērnu doties vizītē pie stomatologa. Tas arī nav nekāds pārsteigums – bērni baidās no sāpēm un šausminošās šļirces un adatas. Mūsu klīnikā ir iespēja izvairīties no fobijas, kas daudziem rodas agrā bērnībā, gūstot pieredzi ar tradicionālajām anestēzijas injekcijām. Injekcijas, ko veic ar Wand STA sistēmas palīdzību, bērns varētu arī nepamanīt, tāpēc ka ārsta rokās biedējošās šļirces vietā viņš redz tikai priekšmetu, kas līdzīgs pildspalvai. Tālākās procedūras laikā, nejūtot ne sāpes, ne diskomfortu, bērnam izveidojas priekšstats, ka anestēzija nav ne sāpīga, ne nepatīkama, līdz ar to tiek atvieglots speciālista darbs un tiek saudzēta veselība – šajā gadījumā tiek saudzēti nervi vecākiem, kas atrodas bērnam līdzās. Ja tā ir bērna pirmā vizīte pie stomatologa, viņš tā arī nekad var neuzzināt par to, ka pastāv sāpīga anestēzija, tādā veidā izvairoties no negatīvām emocijām, kā cilvēka dzīvē tāpat jau ir diezgan.

            Daudzi uzsakta, ka piena zobus nav obligāti jālabo, tie tāpat izkritīs. Tomēr tā nav. Piena zobi ietekmē runas attīstību, gremošanu, tas noteikti ietekmē pareiza sakodiena veidošanos.

            Piena zobi pēc uzbūves neatšķiras no pastāvīgajiem zobiem, tomēr tie sastāv no daudz mīkstākiem audiem un attiecīgi ir krietni vieglāk ievainojami. Emaljas zemās mineralizācijas un dentīna dēļ tie vairāk kā pastāvīgie zobi ir pakļauti kariesa riskam un ievēroajmi ātrāk sabrūk. Piena zobu kariess – infekciju avots, kas ietekmē bērna vispārējo veselības stāvokli.

Piena zobu kopšana ir ārkārtīgi svarīga, jo, neskatoties uz savu īslaicīgumu, tie nodrošina pastāvīgo zobu veselību un pareizu to augšanu.

Mūsu klīnikā piena zobu ārstēšanā tiek izmantotas gan parastās, baltās  hēlija plombas, gan arī krāsainās TWINKY STAR. Bērni ļoti aktīvi iesaistās labošanas procesā – patstāvīgi izvēlas topošās plombas krāsu – rozā, zelta, zilu, dzeltenu, zaļu, oranžu ,  tas kontaktā ar bērnu stomatologu darbojas kā spēles elements.

            Kad tikko izšķilas pastāvīgie zobi, tad košļāšanas zobi – molāri – ir tie, kas visvairāk ir pakļauti dažādām stomatoloģiskām saslimšanām, īpaši kariesam. Tādēļ, lai novērstu kariesa iespējamību vai lai to samazinātu līdz minimumam, mūsu klīnikas higiēnists var piedāvāt hermetizēt fisūras ar speciālu materiālu – silantu. Tas, starp citu, ir aktuāli ne tikai bērniem, bet arī pieaugušajiem. Fisūras – tās ir rieviņas un nelīdzenumi zoba virskārtā. Rieviņās bieži vien iesprūst pārtikas daļiņas, pie tam tur sakrājas baktērijas. Mikroorganismi šajās rieviņās labi jūtas, jo tur taču ir ērti piestiprināties un vairoties. Zobu birstes bārkstiņas nevar tur piekļūt un iztīrīt padziļinājumus. Rezultātā – kariess. Fisūru pārklāšana ar silantu īpaši nepieciešama bērniem un pusaudžiem, tas ir, tiem, kam pilnīga emaljas mineralizācija vēl nav beigusies (vēl divu gadu garumā pēc zoba izšķilšanās diezgan intensīvi notiek emaljas nobriešanas process). Pareizi veikta procedūra neļauj zobam saslimt tik ilgi, kamēr ielāps paliek vietā. Statistikas dati liecina, ka pirmajos gados 80% hermetizācijas paliek vietā, pēc pieciem gadiem – 70%, pēc 10 gadiem  - 30%.

            Aizlīmēšanas procedūra ir absolūti nesāpīga un neprasa daudz laika.

            Mūsu klīnikā pieņem arī ārsts ortodonts. Sakodiena traucējumi parasti attīstās bērnībā, un tieši šajā vecumā sakodiens visvieglāk padodas labošanai. Sakodiena labošanai bērniem vecumā līdz 12 gadiem tiek izmantotas noņemamās plates, ko bērns nēsā stingri noteiktā diennakts laikā un patstāvīgi var izņemt, piemēram, pirms ēšanas.

            Pusaudžiem vecumā ap 12- 13 gadiem un pieaugušajiem ārstēšanu veic nevis vairs ar noņemamu aparatūru, bet gan ar pilvērtīgām brekešu sistēmām, kas ārstēšanas periodā nav noņemamas.

 

Cienījamie vecāki, rūpējieties par savu mīļo bērnu veselību un savlaicīgi ārstējiet kariesu, un tad nākotnē Jums bērni pateiks  milzīgu paldies par skaistu, baltiem zobiem rotātu smaidu.

Atpakaļ